Verduurzaming, isolatie en warmtetransitie

 

Er zullen op deze  projectpagina  nieuwe ontwikkelingen rondom de  energie- en warmtetransitie in het algemeen, en in onze wijk  in het bijzonder, worden vermeld. 

 • Deel-mobiliteit:  Er is al enige tijd een groep Harenaars die gezamenlijk electrische auto's delen, in een (gesloten) kring. Dit vindt plaats met de organisatie ''ONZE AUTO".  Zie daarvoor de website: (https://www.onzeauto.com/samenslimrijden/haren) . 27 juni is er een Informatieavond in 't Clockhuys. Zie verdere informatie op de pagina Duurzaamheid onder Activiteiten in de Buurt. 

 • Nog tot eind juni 2024  Klimaatsubsidie '' Poen voor je Groen "  Zie daarvoor verder de pagina  'Duurzaamheid' in Activiteiten in de Buurt.  

 • Zie daarbij  ook hoe je beter het (regen)water in je tuin  kunt benutten:  https://regionaalenergieloket.nl/groningen/woning-verbeteringen/natuur-en-groen/water-in-tuin

 • Goed nieuws: extra subsidie voor isolatie. Er is met het door de rijksoverheid  beschikbaar gestelde fonds 'Nij Begun',  1,65 miljard euro beschikbaar voor isolatiemaatregelen in Groningen en Noord-Drenthe. Subsidies kunnen oplopen tot 100% vergoeding (maximaal 40.000 euro) - deels afhankelijk van het inkomen.   Lees hier meer.  Zodra de uitwerkingen verder zijn (na de zomer), zullen we daarover rapporteren en relevante details voor onze wijk melden. 

 • Op 18 april 2024 was er een Webinar over de gemeentelijke actie voor Hybride  Warmtepompen. Er wordt daarin uitgebreid toelichting gegeven op  de voordelen van hybride warmtepompen (met name voor oudere huizen), over de condities voor het kunnen installeren van zo'n hybride warmtepomp, en over de actie-procedure na een eventuele aanmelding. Die actie loopt tot eind mei 2024. Tot die tijd kun je je aanmelden. zie:  https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/inkoopactie-zonnepanelen-isolatie-hybride-warmtepompen    

 • Het webinar  is ook nog te zien :  

  https://my.demio.com/recording/hw1toyeS?hash=18tZzIP5jvur1waB 

 •  Zie ook de laatstverschenen Nieuwsbrief,  Nieuwsbrief nr. 16 met een uitvoerig verslag van de bijeenkomst ''Samen Besparen in Haren'' die we samen met Grunneger Power en Duurzaam Groningen hadden belegd.   Daarin tevens talrijke gegevens en  doorverwijzingen rondom: Isolatiemaatregelen / Zonnepanelen/ Warmtepompen/ Subsidiemogelijkheden (m.b.t. verduurzaming) 

 • In samenwerking met Grunneger Power zullen we in het najaar ( 5 November 2024)  een 'warmtewandeling' organiseren door de wijk, voor mensen die geïnteresseerd zijn om te leren werken met een warmtecamera en de gegevens te interpreteren voor isolatiemaatregelen.  Het lukte helaas niet meer om dat in het vroege voorjaar te regelen.  Maar ook in het najaar, als de kou weer een rol gaat spelen, is dit een goede gelegenheid om te leren hoe in het eigen huis warmtelekken en koudebruggen te ontdekken en daar wat aan te doen. 

 • Hieronder een link naar een TOOL (vanuit de informatieve website HIER.nu ) om de terugverdientijd van een hybride warmtepomp te berekenen: 

  https://www.hier.nu/samen-energie-besparen/hier-presenteert-tool-om-terugverdientijd-hybride-warmtepomp-eenvoudig-te

 • Hybride warmtepomp: de investering waard?

Een hybride warmtepomp is een zuiniger alternatief voor verwarmen met een traditionele cv-ketel. Lees hier of een hybride warmtepomp bij jouw woonsituatie past > 

 • Vanaf 2026 kun je niet alleen een nieuwe cv-ketel meer aanschaffen;  dan is een combinatie met een (hybride) warmtepomp verplicht.  Daarop zijn overigens uitzonderingen.  Lees meer >           (NB  Mei 2024: in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie is die verplichting ineens geschrapt. We zullen nu moeten  afwachten of/hoe dit ook geïmplementeerd wordt. )
 • Marjolein (32) en Rick (33) hebben kortgeleden een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Hoe dat bevalt, vertellen ze in dit artikel >
 • 365 dagen per jaar gluren bij je duurzame buren

  Vanaf dit jaar werkt Duurzaam Groningen, onderdeel van de gemeente Groningen, samen met de Nationale Duurzame Huizen Route. Dit platform biedt inwoners die meer willen weten over energiezuinig wonen de mogelijkheid om contact te leggen met woningeigenaren met een duurzaam huis. Dat kan 365 dagen per jaar via de website van de Nationale Duurzame Huizenroute én tijdens de open dagen in het najaar.

  Energiezuinig wonen levert veel op
  Het energiezuiniger maken van je woning levert veel op.  Denk aan een lagere energierekening, meer wooncomfort en een grote kans dat je woning meer waard wordt. Het delen van ervaringsverhalen helpt hierbij. Bijvoorbeeld over welke isolatiematerialen geschikt zijn, het installeren van een warmtepomp, de opbrengst van zonnepanelen of de bouw van een energiezuinige woning. Inmiddels hebben al meer dan 2.200 huiseigenaren zich op het inspiratie- en kennisplatform aangemeld. 

  Woning aanmelden
  De gemeente moedigt huiseigenaren met een duurzame woning aan om ook mee te doen. Inwoners die hun ervaringen graag willen delen en/of hun woning willen openstellen tijdens de open dagen, kunnen zich aanmelden op de website. Voor inspiratie en ervaringen van anderen, biedt het platform de mogelijkheid om vragen te stellen aan de deelnemende woningeigenaren. Ook is het in veel gevallen mogelijk om een afspraak te maken om de duurzame maatregelen eens in de praktijk te bekijken bij iemand thuis. Deelnemers op de website geven zelf aan of zij hun huis willen openstellen en/of vragen willen beantwoorden. Het platform fungeert als tussenpartij en zorgt ervoor dat contacten prettig en veilig verlopen.

   Persoonlijke ervaringen helpen bij het maken van keuzes
  Afgelopen jaren organiseerden Duurzaam Groningen en Grunneger Power de Duurzame Huizendag. Een soortgelijk initiatief, waarbij inwoners van elkaar konden leren hoe je energiezuiniger kunt wonen. Aline Bus, Coördinator van Duurzaam Groningen: “Onze Duurzame Huizendag trok op het hoogtepunt meer dan 300 bezoekers in een jaar. Daaruit blijkt wel dat woningeigenaren graag ervaringsverhalen van buurtgenoten horen. Energiezuinig wonen betekent keuzes maken; zien en horen hoe buurtgenoten dat hebben aangepakt, helpt daarbij. De samenwerking met de Nationale Duurzame Huizen Route (https://duurzamehuizenroute.nl/) zorgt ervoor dat inwoners met elkaar in contact kunnen komen wanneer het hen uitkomt. Het is daarmee een waardevolle aanvulling op ons eigen platform, waar we op verschillende thema’s tips, advies en acties aanbieden voor een duurzamer leven. Zo hopen we verduurzamen gemakkelijker te maken voor iedereen. ”

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aline Bus via 06-22190817 of aline.bus@groningen.nl.