Verduurzaming, isolatie en warmtetransitie

 

Er zullen op deze  projectpagina  nieuwe ontwikkelingen rondom de  energie- en warmtetransitie in het algemeen, en in onze wijk  in het bijzonder, worden vermeld. 

  • Op 18 april was er een Webinar over de gemeentelijke actie voor Hybride  Warmtepompen. Er wordt daarin uitgebreid toelichting gegeven op  de voordelen van hybride warmtepompen (met name voor oudere huizen), over de condities voor het kunnen installeren van zo'n hybride warmtepomp, en over de actie-procedure na een eventuele aanmelding. Die actie loopt tot eind mei 2024. Tot die tijd kun je je aanmelden.

https://my.demio.com/recording/hw1toyeS?hash=18tZzIP5jvur1waB 

 

  • Zie allereerst de laatste Nieuwsbrief nr. 16 met een uitvoerig verslag van de bijeenkomst ''Samen Besparen in Haren'' die we samen met Grunneger Power en Duurzaam Groningen hadden belegd.  Daarin tevens talrijke gegevens en  doorverwijzingen rondom: Isolatiemaatregelen / Zonnepanelen/ Warmtepompen/ Subsidiemogelijkheden (m.b.t. verduurzaming) 

  • In samenwerking met Grunneger Power zullen we in het najaar ( 5 November 2024)  een 'warmtewandeling' organiseren door de wijk, voor mensen die geïnteresseerd zijn om te leren werken met een warmtecamera en de gegevens te interpreteren voor isolatiemaatregelen.  Het lukte helaas niet meer om dat in het vroege voorjaar te regelen.  Mocht iemand nu toch nog graag inzicht krijgen in warmtelekken en koudebruggen in het huis, mail dan even naar: mailbox@energiek-maarwold.nl.  Dan zullen we -na een afspraak- met een warmtecamera langskomen. 

  • Hieronder een link naar een TOOL (vanuit de informatieve website HIER.nu ) om de terugverdientijd van een hybride warmtepomp te berekenen: 

    https://www.hier.nu/samen-energie-besparen/hier-presenteert-tool-om-terugverdientijd-hybride-warmtepomp-eenvoudig-te

  • Hybride warmtepomp: de investering waard?

Een hybride warmtepomp is een zuiniger alternatief voor verwarmen met een traditionele cv-ketel. Lees hier of een hybride warmtepomp bij jouw woonsituatie past > 

  • Vanaf 2026 niet alleen een nieuwe cv-ketel meer;  dan is een (hybride) warmtepomp verplicht.  Dit is wat we weten. 

Als je cv-ketel aan vervanging toe is, ben je vanaf 2026 verplicht om een zuinigere verwarmingsinstallatie aan te schaffen. We vertellen wat dit in de praktijk betekent en voor wie er uitzonderingen komen. Lees meer > 

  • Marjolein (32) en Rick (33) hebben kortgeleden een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Hoe dat bevalt, vertellen ze in dit artikel >

 

  • 365 dagen per jaar gluren bij je duurzame buren

    Vanaf dit jaar werkt Duurzaam Groningen, onderdeel van de gemeente Groningen, samen met de Nationale Duurzame Huizen Route. Dit platform biedt inwoners die meer willen weten over energiezuinig wonen de mogelijkheid om contact te leggen met woningeigenaren met een duurzaam huis. Dat kan 365 dagen per jaar via de website van de Nationale Duurzame Huizenroute én tijdens de open dagen in het najaar.

    Energiezuinig wonen levert veel op
    Het energiezuiniger maken van je woning levert veel op.  Denk aan een lagere energierekening, meer wooncomfort en een grote kans dat je woning meer waard wordt. Het delen van ervaringsverhalen helpt hierbij. Bijvoorbeeld over welke isolatiematerialen geschikt zijn, het installeren van een warmtepomp, de opbrengst van zonnepanelen of de bouw van een energiezuinige woning. Inmiddels hebben al meer dan 2.200 huiseigenaren zich op het inspiratie- en kennisplatform aangemeld. 

    Woning aanmelden
    De gemeente moedigt huiseigenaren met een duurzame woning aan om ook mee te doen. Inwoners die hun ervaringen graag willen delen en/of hun woning willen openstellen tijdens de open dagen, kunnen zich aanmelden op de website. Voor inspiratie en ervaringen van anderen, biedt het platform de mogelijkheid om vragen te stellen aan de deelnemende woningeigenaren. Ook is het in veel gevallen mogelijk om een afspraak te maken om de duurzame maatregelen eens in de praktijk te bekijken bij iemand thuis. Deelnemers op de website geven zelf aan of zij hun huis willen openstellen en/of vragen willen beantwoorden. Het platform fungeert als tussenpartij en zorgt ervoor dat contacten prettig en veilig verlopen.

     Persoonlijke ervaringen helpen bij het maken van keuzes
    Afgelopen jaren organiseerden Duurzaam Groningen en Grunneger Power de Duurzame Huizendag. Een soortgelijk initiatief, waarbij inwoners van elkaar konden leren hoe je energiezuiniger kunt wonen. Aline Bus, Coördinator van Duurzaam Groningen: “Onze Duurzame Huizendag trok op het hoogtepunt meer dan 300 bezoekers in een jaar. Daaruit blijkt wel dat woningeigenaren graag ervaringsverhalen van buurtgenoten horen. Energiezuinig wonen betekent keuzes maken; zien en horen hoe buurtgenoten dat hebben aangepakt, helpt daarbij. De samenwerking met de Nationale Duurzame Huizen Route (https://duurzamehuizenroute.nl/) zorgt ervoor dat inwoners met elkaar in contact kunnen komen wanneer het hen uitkomt. Het is daarmee een waardevolle aanvulling op ons eigen platform, waar we op verschillende thema’s tips, advies en acties aanbieden voor een duurzamer leven. Zo hopen we verduurzamen gemakkelijker te maken voor iedereen. ”

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aline Bus via 06-22190817 of aline.bus@groningen.nl.