Activiteiten en projecten in voorbereiding

 

Transparant geluidsscherm met zonnepanelen

Een transparant geluidscherm langs de A28, van Haren tot De Punt, deze vraag is vanuit de buurtbewoners gekomen. Een geluidsscherm dat geluidsoverlast van de A28 reduceert, prettig voor mens en dier.  Wel zicht, minder geluidsoverlast. Een deel van de kosten van dit scherm kan later terugverdiend worden door het plaatsen van zonnepanelen op dat scherm.

Het plaatsen van een aantal kleine houten windmolens (Gronings product!) is ook een overweging. De inzet van deze windmolens kan de continuïteit van stroomopwekking vergroten.

In het verleden is een poging in die richting gestrand, maar de tijden veranderen. Het stemt positief dat er inmiddels tunnels voor fauna zijn aangebracht, een project waarvoor een gedeeltelijk terugverdienmodel ontbrak, maar nu toch is gerealiseerd. Energiek Maarwold omarmt het project transparant geluidscherm en wil de ruimte bieden om dit project verder uit te werken en met de betreffende autoriteiten hierover te onderhandelen.

Lijkt het u leuk om hier een rol in te spelen, of heeft u vragen over dit project? Stuur een bericht naar mailbox@energiek-maarwold.nl onder vermelding van energiek geluidsscherm. Eén van initiatiefnemers van de werkgroep neemt dan contact met u op. 

Doorzichtig geluidsscherm met zonnepanelen van Holland Scherm.

- Meer over dit initiatief -

Doorzichtige geluidswand met zonnepanelen langs A28 Haren-Glimmen

 

In het klimaatakkoord staat dat in 2030 zeventig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Om hieraan te voldoen wordt er in dertig regio’s gewerkt aan Regionale Energiestrategieën (RES). In de RES hebben verschillende gemeenten, provincies, waterschappen en regionale netbeheerders met de omgeving gezamenlijk in kaart gebracht waar duurzame energie een plek kan krijgen. Het vinden van ruimte, rekening houdend met zowel kostbaar natuurlandschap als woonplezier, is daarbij een grote uitdaging. We kunnen de klimaatdoelen alleen halen als we ruimte dubbel benutten.  Daarbij is het belangrijk natuur- en woongebieden leefbaar te houden door die ruimte te vrijwaren van geluidsoverlast, en de toepassingen goed in te passen in het landschap.

In het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER) wordt verder verkend waar en hoe Rijkswaterstaat (RWS) met steun van de omgeving energie kan opwekken op Rijksgronden. Doel van programma OER is om de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES) te ondersteunen.

Het hieronder toegelichte voorstel voor een doorzichtige geluidswand met zonnepanelen langs de A28 langs Haren, Glimmen en het tussenliggende natuurgebied van de Drentse Aa past goed binnen dit ideologisch kader.

Autoverkeer en de daarbij behorende geluidsoverlast voor woon- en natuurgebieden is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. In Haren is een wijk bijgebouwd vlak langs de A28, maar ook het langs de A28 gelegen natuurgebied rondom de Drentse Aa ondervindt geluidsoverlast. Een investering in een geluidswand langs de A28 door RWS zou zich echter kunnen terugverdienen door dit te combineren met energie opwekking. Hierbij is een constructie met een doorzichtige wand, met een rij zonnepanelen erop, voor deze kilometers snelweg inpasbaar met het intact houden van het uitzicht van en op het natuurgebied, het noordelijke deel van het Drentse Aa gebied met doorkijkjes naar weidelandschappen en coulissen. Vanuit Haren en Glimmen wordt hier veel gewandeld, en de rust van de natuur opgezocht.

Ontwerpbureau ipv Delft, Holland Scherm en Pieters Bouwtechniek hebben gezamenlijk twee innovaties gedaan: het funderingloos geluidsscherm en het energieopwekkend geluidsscherm. Het funderingloos geluidsscherm geeft aanzienlijk minder overlast bij plaatsing en het geluidsscherm met zonnepanelen is uit oogpunt van duurzaamheid een interessant alternatief voor de traditionele schermen. Het innovatiescherm combineert geluidswering met energieopwekking. Elke honderd meter geluidsscherm voorziet vier huishoudens jaarlijks volledig van schone energie. De zonnepanelen staan onder een hoek van dertig graden, waardoor ze een optimaal rendement behalen ongeacht de oriëntatie. Het scherm is opgebouwd uit standaard elementen, waardoor het kostenefficiënt is. Plaatsing aan 4 km snelweg langs Haren en Glimmen zou resulteren in een energie opbrengst die de investering voor het plaatsen ruimschoots rendabel maakt.

Warmte-transitie

Zie hiervoor - in deze aanzetfase - de informatie over de eerste bijeenkomst ''Samen van het gas af" op de pagina Duurzaamheid, in de rubriek  'Activiteiten in de buurt'. 

 

Koudebruggen zoeken en Isoleren

Al sedert Energiek Maarwold is begonnen, proberen we  ook bij te dragen aan wensen in de buurt  ten aanzien van verduurzaming van woningen. Bijvoorbeeld door met een warmtecamera te kijken waar zich in uw huis veel warmte verlies voordoet en waar koudebruggen zijn. De ontdekking van die plekken kan  dan de opstap vormen voor gerichte isolatiemaatregelen.

Die activiteiten zijn afhankelijk van vragen, maar natuurlijk ook van buurtgenoten die hiervoor wat tijd willen vrijmaken om dit te organiseren.

Wilt u betrokken worden bij ons project 'koudebruggen zoeken en isoleren', of zelf met een warmtecamera aan de slag, laat dit dan aan ons weten via onze mailbox, dan maken we een afspraak.

 

Informatie over en subsidie op isolatie- en energie-besparingsmaatregelen:                         

Op https://regionaalenergieloket.nl/groningen vindt u veel informatie over verduurzaming van uw woning en kunt u lezen welke acties en subsidies er zijn voor het verduurzamen van uw woning.