Duurzaamheid

Zie ook de laatste Nieuwsbrief nr. 16 met een uitvoerig verslag van de bijeenkomst Samen Besparen in Haren die we als Energiek Maarwold samen met Grunneger Power en Duurzaam Groningen hadden belegd. 

Daarin tevens talrijke gegevens en doorverwijzingen rondom Isolatie-maatregelen / Zonnepanelen/ Warmtepompen/ Subsidiemogelijkheden.  

 

Eerdere Acties 

SAMEN BESPAREN IN HAREN 

 

Voorafgaand aan de Actie "Samen besparen in Haren''was er voor de zomer  een eerste  bijeenkomst rondom het thema  'Samen van het gas af'. Zie hieronder. 

 

Nadere Informatie over 6 juli

Tijdens deze avond zullen er korte inleidingen worden gegeven door Simone Rommets van de Natuur & Milieu  Federatie Groningen over de energie- en warmtetransitie en door Anne Venema en Inez Hopkes van de gemeente Groningen over over het gemeentelijk beleid en hoe zij kunnen helpen (door subsidies / leningen/warmtepompacties etc.) met de verduurzaming van de huizen en kunnen ondersteunen om van het gas af te komen.  Een Energiecoach van Duurzaam Groningen die meekomt, kan nog concretere vragen beantwoorden. 

 

Hieronder staat link naar een uitvoerig Verslag van de eerste Informatie en Discussieavond

Verslag Van De Bijeenkomst Samen Van Het Gas Af
PDF – 144,7 KB 126 downloads

In het algemeen: voor subsidies  van de gemeente Groningen voor verduurzamingsmaatregelen in je eigen huis en tuin: 

https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/klimaatsubsidie-krijg-poen-voor-je-groen

 

Lezing van Maarten Meester  - Spoedcursus Milieufilosofie

Op donderdagavond 24 november 2022 werd er door Maarten Meester  (schrijver en filosoof)  op initiatief van Energiek Maarwold, een lezing gegeven  voor leden van de Coöperatie en andere belangstellenden.  Een kort verslag van deze interessante maar ook confronterende lezing treft u hieronder aan in de PDF-link die u door aan te klikken, kunt downloaden.

De kern van de lezing van Maarten Meester was dat er aan de ecologische crisis een aantal andere crises ten grondslag liggen. Hij liet zien hoe daarom veranderingen in gewoontes, het denken en het waardensysteem nodig zijn. Omdat hij daarbij met name de te grote voetafdruk als het probleem karakteriseerde, zijn in die PDF's ook 2 manieren opgenomen om je individuele voetafdruk te meten, en is er nog een aanvullende tekst over de aard van die metingen toegevoegd. 

20221124 Lezing Van Maarten Meester Bij Energiek Maarwold
PDF – 328,7 KB 163 downloads
1 Waarom De CV Temperatuur Verlagen
MP4 bestand – 17,0 MB 233 downloads
3 Plaats Radiatorfolie
MP4 bestand – 33,8 MB 174 downloads
5 Plaats Radiatorventilatoren
MP4 bestand – 25,4 MB 181 downloads
6 Energieverbruiksmeter
MP4 bestand – 2,8 MB 200 downloads
7 Plaatsen Kozijnfolie
MP4 bestand – 36,1 MB 170 downloads

Samen de winter door !   Met isolatie bijvoorbeeld...


Er zijn in het kader van de landelijke actie Help elkaar de winter door !  een reeks van suggesties beschikbaar, die we hier onder via een website  of als filmpjes opnemen. Overigens kunnen we als mensen in  Maarwold elkaar wellicht ook helpen:  het is bijvoorbeeld altijd mogelijk om een keer met een infrarood-warmtecamera langs te komen (of  met een infra-rood temperatuurmeter) als u zou willen  dat er warmtelekken worden opgespoord in uw huis waar u wat aam zou willen doen.  Mail ons daarvoor op het bekende mailadres: mailbox@energiek-maarwold.nl 

Maar er zijn ook vast en zeker buurtbewoners die zouden willen helpen om bij mensen die niet zo handig zijn, wat isolatie aan te brengen in de vorm van bijvoorbeeld tochtstrips of raamfolie!  Mocht u behoefte hebben aan dergelijke hulp of bereid en in staat zijn om die te verlenen, mail ons dan ook op ons vaste mailadres mailbox@energiek-maarwold.nl !  En als je 't nog grondiger wilt aanpakken, kun je proberen een afspraak met een energiecoach van de gemeente Groningen te maken (gratis): https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/boek-een-gratis-energiecoach.

Daar vraagt men trouwens wel wat je zelf al gedaan hebt.  Sommige maatregelen zijn heel voor de hand liggend, andere vereisen wat meer actie. Je vindt die suggesties op een website hieronder genoemd en sommige wat uitgewerkt in een aantal filmpjes (van de actie Samen de Winter door) die we hieronder/-naast ook opnemen : 

https://zosimpelalswat.nl/300-euro/

 

Zonnedak in Onnen

`Vorig jaar berichten we over de plannen in Onnen om een zonnedak te realiseren. Inmiddels is het gerealiseerd, zoals bericht werd in de Nieuwsbrief Haren van juni 2023:

Zonnedak op pensionstal Onneresch 

Groningen heeft er een zonnedak bij dat door de lokale opwekcoöperatie Duurzaam Onnen wordt geëxploiteerd. Deze coöperatie beheert de komende zestien jaar het zonnedak Onneresch op de pensionstal. Vrijdag 16 juni was de officiële opening die druk werd bezocht door buurtgenoten en belangstellenden.

Hans Westra, vrijwilliger en voorzitter van opwekcoöperatie Duurzaam Onnen, gaf uitleg over het traject dat leidde naar dit mooie resultaat. De openingshandeling werd verricht door loco-kinderburgemeester Finn, die met paard en koets zijn entrée maakte. Lees meer op de website van Duurzaam Haren.

Vanuit Energiek Maarwold feliciteren we  Duurzaam Onnen met dit betrekkelijk snelle en mooie resultaat!