Duurzaamheid

Nog tot eind juni 2024  Klimaatsubsidie  '' Poen voor je Groen " 

Groen dak met zonneanelen

[Bericht van Duurzaam Groningen]

Vanaf 16 januari is het voor bijna iedereen mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van meer groen in je tuin. Op deze manier wil onze gemeente, samen met bewoners en bedrijven, Groningen beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Vul het formulier in en krijg poen voor je groen!

Het jaar is nog maar net begonnen, maar toch kijken velen van ons al weer uit naar de lente: lekker weer naar buiten, meer zon, meer groei en bloei. Mochten je groene vingers bij dit idee al gaan jeuken, dan is er een mooie subsidieregeling vanuit de gemeente. Hiermee kun je geld terug krijgen na je aanschaf van planten, bomen of het afkoppelen van je regenpijp.

Meer plezier voor mens en dier

Van minder steen en meer planten of bomen in de stad en dorpen profiteren we allemaal: het levert ons bijvoorbeeld schaduw en koelte op in de steeds hetere zomers. Maar ook vogels en andere dieren hebben een fijner leven dankzij meer groen om van te eten of in te nestelen.

 

 

 

 

En in een tuin met planten kan regenwater langzamer en beter in de grond wegzakken dan wanneer er alleen maar tegels liggen. Om al deze voordelen nog eens extra onder de aandacht te brengen, kunnen bewoners vanaf nu geld krijgen als ze hun tuin willen aanpakken.

Ook als je huurt

Deze subsidie is óók aan te vragen als je een huurwoning hebt via bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie. Wél moet je altijd eerst even toestemming vragen aan de verhuurder.

Wat moet je doen?

Ga op de website gemeentegroningen.nl naar ‘subsidie klimaat aanvragen’ en vul het formulier in met wat je wilt aanpakken. Voorbeelden zijn:

  • Je dak vergroenen
  • Stenen uit je tuin halen en je tuin vergroenen
  • Je regenpijp afkoppelen (zodat schoon regenwater niet het riool instroomt)
  • Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten)
  • Het planten van bomen
  • Extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput)

Een aanvraag is geldig is tot een jaar vooruit of een jaar terug. Indienen kan tot 30 juni via deze link. In het aanvraagformulier staan de voorwaarden voor subsidie.

 

 

  Deel-mobiliteit

Er is al enige tijd een groep Harenaars die gezamenlijk electrische auto's delen, in een (gesloten) kring. Dit vindt plaats met de organisatie ''ONZE AUTO".  Zie daarvoor de website: (https://www.onzeauto.com/samenslimrijden/haren) .

Er zijn veel redenen om op deze wijze auto's te delen. Niet alleen overwegingen die met duurzaamheid van doen hebben, of met ruimtebeslag, maar er zijn ook financiële  voordelen.  (Zie de website.)  De groep inititiatiefnemers die met ''onze auto''  in zee zijn gegaanzou de groep graag uitbreiden met meer deelnemers. De contactpersoon van de groep, die ook nadere informatie kan geven, is Matthias Heinemann  (m.heinemann@rug.nl). Overigens is er door hen ook een informatieavond gepland in 't Clockhuys op 27 juni a.s.  

De Gemeente Groningen wil die deelmobiliteit ook nadrukkelijk stimuleren.  Daartoe is er sinds kort subsidie beschikbaar gesteld voor het opstarten van nieuwe initiatieven in een bepaalde buurt. Zie daarvoor het bericht in de InternetCourant:  https://gic.nl/nieuws/buurtbewoners-kunnen-subsidie-krijgen-voor-deelautos.   

Duurzamheid:  Isolatie en andere maatregelen  

1. Zie de laatste Nieuwsbrief,  Nieuwsbrief nr. 16,  met een uitvoerig verslag van de bijeenkomst Samen Besparen in Haren die we als Energiek Maarwold samen met Grunneger Power en Duurzaam Groningen hadden belegd. 

Daarin tevens talrijke gegevens en doorverwijzingen rondom Isolatie-maatregelen / Zonnepanelen/ Warmtepompen/ Subsidiemogelijkheden. 

2. 

 

 

Eerdere Acties 

SAMEN BESPAREN IN HAREN 

 

Voorafgaand aan de Actie "Samen besparen in Haren''was er voor de zomer  een eerste  bijeenkomst rondom het thema  'Samen van het gas af'. Zie hieronder. 

 

Nadere Informatie over 6 juli

Tijdens deze avond zullen er korte inleidingen worden gegeven door Simone Rommets van de Natuur & Milieu  Federatie Groningen over de energie- en warmtetransitie en door Anne Venema en Inez Hopkes van de gemeente Groningen over over het gemeentelijk beleid en hoe zij kunnen helpen (door subsidies / leningen/warmtepompacties etc.) met de verduurzaming van de huizen en kunnen ondersteunen om van het gas af te komen.  Een Energiecoach van Duurzaam Groningen die meekomt, kan nog concretere vragen beantwoorden. 

 

Hieronder staat link naar een uitvoerig Verslag van de eerste Informatie en Discussieavond

Verslag Van De Bijeenkomst Samen Van Het Gas Af
PDF – 144,7 KB 149 downloads

In het algemeen: voor subsidies  van de gemeente Groningen voor verduurzamingsmaatregelen in je eigen huis en tuin: 

https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/klimaatsubsidie-krijg-poen-voor-je-groen

 

Lezing van Maarten Meester  - Spoedcursus Milieufilosofie

Op donderdagavond 24 november 2022 werd er door Maarten Meester  (schrijver en filosoof)  op initiatief van Energiek Maarwold, een lezing gegeven  voor leden van de Coöperatie en andere belangstellenden.  Een kort verslag van deze interessante maar ook confronterende lezing treft u hieronder aan in de PDF-link die u door aan te klikken, kunt downloaden.

De kern van de lezing van Maarten Meester was dat er aan de ecologische crisis een aantal andere crises ten grondslag liggen. Hij liet zien hoe daarom veranderingen in gewoontes, het denken en het waardensysteem nodig zijn. Omdat hij daarbij met name de te grote voetafdruk als het probleem karakteriseerde, zijn in die PDF's ook 2 manieren opgenomen om je individuele voetafdruk te meten, en is er nog een aanvullende tekst over de aard van die metingen toegevoegd. 

20221124 Lezing Van Maarten Meester Bij Energiek Maarwold
PDF – 328,7 KB 187 downloads
1 Waarom De CV Temperatuur Verlagen
MP4 bestand – 17,0 MB 275 downloads
3 Plaats Radiatorfolie
MP4 bestand – 33,8 MB 194 downloads
5 Plaats Radiatorventilatoren
MP4 bestand – 25,4 MB 201 downloads
6 Energieverbruiksmeter
MP4 bestand – 2,8 MB 222 downloads
7 Plaatsen Kozijnfolie
MP4 bestand – 36,1 MB 193 downloads

Samen de winter door !   Met isolatie bijvoorbeeld...


Er zijn in het kader van de landelijke actie Help elkaar de winter door !  een reeks van suggesties beschikbaar, die we hier onder via een website  of als filmpjes opnemen. Overigens kunnen we als mensen in  Maarwold elkaar wellicht ook helpen:  het is bijvoorbeeld altijd mogelijk om een keer met een infrarood-warmtecamera langs te komen (of  met een infra-rood temperatuurmeter) als u zou willen  dat er warmtelekken worden opgespoord in uw huis waar u wat aam zou willen doen.  Mail ons daarvoor op het bekende mailadres: mailbox@energiek-maarwold.nl 

Maar er zijn ook vast en zeker buurtbewoners die zouden willen helpen om bij mensen die niet zo handig zijn, wat isolatie aan te brengen in de vorm van bijvoorbeeld tochtstrips of raamfolie!  Mocht u behoefte hebben aan dergelijke hulp of bereid en in staat zijn om die te verlenen, mail ons dan ook op ons vaste mailadres mailbox@energiek-maarwold.nl !  En als je 't nog grondiger wilt aanpakken, kun je proberen een afspraak met een energiecoach van de gemeente Groningen te maken (gratis): https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/boek-een-gratis-energiecoach.

Daar vraagt men trouwens wel wat je zelf al gedaan hebt.  Sommige maatregelen zijn heel voor de hand liggend, andere vereisen wat meer actie. Je vindt die suggesties op een website hieronder genoemd en sommige wat uitgewerkt in een aantal filmpjes (van de actie Samen de Winter door) die we hieronder/-naast ook opnemen : 

https://zosimpelalswat.nl/300-euro/

 

Zonnedak in Onnen

`Vorig jaar berichten we over de plannen in Onnen om een zonnedak te realiseren. Inmiddels is het gerealiseerd, zoals bericht werd in de Nieuwsbrief Haren van juni 2023:

Zonnedak op pensionstal Onneresch 

Groningen heeft er een zonnedak bij dat door de lokale opwekcoöperatie Duurzaam Onnen wordt geëxploiteerd. Deze coöperatie beheert de komende zestien jaar het zonnedak Onneresch op de pensionstal. Vrijdag 16 juni was de officiële opening die druk werd bezocht door buurtgenoten en belangstellenden.

Hans Westra, vrijwilliger en voorzitter van opwekcoöperatie Duurzaam Onnen, gaf uitleg over het traject dat leidde naar dit mooie resultaat. De openingshandeling werd verricht door loco-kinderburgemeester Finn, die met paard en koets zijn entrée maakte. Lees meer op de website van Duurzaam Haren.

Vanuit Energiek Maarwold feliciteren we  Duurzaam Onnen met dit betrekkelijk snelle en mooie resultaat!