Duurzaamheid

 

Zonnepanelenactie en informatie-avond

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Door zelf groene stroom op te wekken heeft u lagere energiekosten. Zo verdient u de investering in zonnepanelen vanzelf terug. Zonnepanelen kopen is makkelijker, voordeliger én leuker wanneer dat samen kan. Daarom organiseerde het Energieloket met de gemeente deze zonnepanelenactie voor u en uw buren.

  • Scherpe prijs dankzij groepsvoordeel
  • Betrouwbare vakspecialist
  • Altijd een offerte op maat

Vanaf 20 februari (tot 20 mei) kunt u zich via de website inschrijven voor een vrijblijvende offerte.


Het informatiepakket
Heeft u vragen over prijzen, producten en garanties? Bekijk dan het informatiepakket! Lees deze goed door voor u zich aanmeldt. 

Met vriendelijke groet, 

Regionaal Energieloket
T: 088 525 41 10
W: www.regionaalenergieloket.nl
E: projecten@regionaalenergieloket.nl

 

Subsidie van de gemeente Groningen voor verduurzamingsmaatregelen in je eigen huis en tuin: 

https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/klimaatsubsidie-krijg-poen-voor-je-groen

 

Lezing van Maarten Meester  - Spoedcursus Milieufilosofie

Op donderdagavond 24 november j.l. werd er door Maarten Meester  (schrijver en filosoof)  op initiatief van Energiek Maarwold, een lezing gegeven  voor leden van de Coöperatie en andere belangstellenden, in  de grote zaal van Westerholm, aansluitend op de vergadering van Deelnemers aan het Zonnedak. 

Maarten Meester (Amsterdam, voorheen Groningen) schreef o.a. Van gnosis tot alchemie: Inleiding in de esoterie (2009), een aantal schoolboeken over verschillende aspecten van de filosofie en samen met zijn broer Frank Meester een paar overzichtsboeken, zoals Meesters in de religie, Meesters in de filosofie, Meesters in het hier en nu . Het laatste boek dat hij alleen schreef, is De Meester-methode: de makkelijkste manier om te stoppen met milieuvervuilen  (2019). Dit is ook het thema van zijn lezing, , waarin hij zijn filosofisch perspectief op de milieuproblematiek toelicht en uitlegt hoe simpel je als individu je mondiale voetafdruk verkleint en bij kunt dragen aan een betere, groenere wereld.

Een kort verslag van deze interessante maar ook confronterende lezing treft u hieronder aan in de PDF-link die u door aan te klikken, kunt downloaden. 

De kern van de lezing van Maarten Meester was dat er aan de ecologische crisis een aantal andere crises ten grondslag liggen. Hij liet zien hoe daarom veranderingen in gewoontes, het denken en het waardensysteem nodig zijn. Omdat hij daarbij met name de te grote voetafdruk als het probleem karakteriseerde, zijn in die PDF's ook 2 manieren opgenomen om je individuele voetafdruk te meten, en is er nog een aanvullende tekst over de aard van die metingen toegevoegd. 

20221124 Lezing Van Maarten Meester Bij Energiek Maarwold
PDF – 328,7 KB 37 downloads
1 Waarom De CV Temperatuur Verlagen
MP4 bestand – 17,0 MB 59 downloads
3 Plaats Radiatorfolie
MP4 bestand – 33,8 MB 46 downloads
5 Plaats Radiatorventilatoren
MP4 bestand – 25,4 MB 51 downloads
6 Energieverbruiksmeter
MP4 bestand – 2,8 MB 50 downloads
7 Plaatsen Kozijnfolie
MP4 bestand – 36,1 MB 47 downloads

Samen de winter door !   Met isolatie bijvoorbeeld.....

Er zijn in het kader van de landelijke actie Help elkaar de winter door !  een reeks van suggesties beschikbaar, die we hier onder via een website  of als filmpjes opnemen. Overigens kunnen we als mensen in  Maarwold elkaar wellicht ook helpen:  het is bijvoorbeeld altijd mogelijk om een keer met een infrarood-warmtecamera langs te komen (of  met een infra-rood temperatuurmeter) als u zou willen  dat er warmtelekken worden opgespoord in uw huis waar u wat aam zou willen doen.  Mail ons daarvoor op het bekende mailadres: mailbox@energiek-maarwold.nl 

Maar er zijn ook vast en zeker buurtbewoners die zouden willen helpen om bij mensen die niet zo handig zijn, wat isolatie aan te brengen in de vorm van bijvoorbeeld tochtstrips of raamfolie!  Mocht u behoefte hebben aan dergelijke hulp of bereid en in staat zijn om die te verlenen, mail ons dan ook op ons vaste mailadres mailbox@energiek-maarwold.nl !  En als je 't nog grondiger wilt aanpakken, kun je proberen een afspraak met een energiecoach van de gemeente Groningen te maken (gratis): https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/boek-een-gratis-energiecoach.

Daar vraagt men trouwens wel wat je zelf al gedaan hebt.  Sommige maatregelen zijn heel voor de hand liggend, andere vereisen wat meer actie. Je vindt die suggesties op een website hieronder genoemd en sommige wat uitgewerkt in een aantal filmpjes (van de actie Samen de Winter door) die we hieronder/-naast ook opnemen : 

https://zosimpelalswat.nl/300-euro/

 

 

 

Zonnedak in Onnen